Färgglada vantar

12/11/2009 07:21:00 em jojo 6 Comments


 
Nu har jag knåpat ihop mönstret till mina vantar. De är inspirerade av lovikka, med den uppvikta kanten längst ner, men jag ville ha ett par smalare och smidigare vantar, så jag har freestylat lite. Mönstret är bara ett grundmönster, på själva stickningen, så vill man ha ränder, prickar, snöfall, rutor, eller annan mönsterstickning så får man improvisera eller leta runt. 
Jag har stickat med stickor 3.5 i Drops Karisma (är ingen expert på stickfastighet, så det är ingen idé att försöka räkna ut) Hur många nystan? Tja, jag fick ihop 3 par vantar på fem nystan i en massa färger...

Vantar:

Lägg upp 36 m på stickor 3.5 och fördela jämnt över 4 strumpstickor = 9 maskor/sticka. Sticka 1 avigt varv, sedan 16 varv slätstickning. Vänd sen arbetet ut och in och sticka slätstickning i 12 varv till. (Byt nu färg om så önskas). Sticka ytterligare 24 varv slätstickning.

På nästa varv är det dags att förbereda för tummen: Sticka 7 m med en garnstump av avvikande färg, sätt tillbaka maskorna på första stickan igen och fortsätt att sticka vidare som om inget har hänt. Sticka 30 varv slätstickning.

Nu är det dags att minska: På första och tredje stickan stickas 1 rm, sticka ihop 2 m genom bakre maskbågen. På andra och fjärde stickan stickar man tills tre maskor återstår på stickan, stickar ihop 2 m genom främre maskbågen, avslutar med 1 rm. Fortsätt på detta vis tills 8 maskor återstår, klipp då av garnet och dra tråden igenom de sista maskorna.

Vänstervanten stickas på samma sätt men tummen stickas på andra stickans 7 sista maskor…

Tumme:

Dra ut garnstumpen och plocka upp 16 maskor runt om (en extra på varje sida alltså. För att undvika hål, sticka gärna de två kantmaskorna vridna första varvet). Dela upp maskorna på fyra strumpstickor, sticka 20 varv slätstickning. Sedan minskar man genom att på första och tredje stickan börjar varvet genom att sticka ihop 2 genom bakre maskbågen, på andra och fjärde stickan stickar man tills 2 maskor återstår och stickar ihop dessa två genom främre maskbågen. När sammanlagt 4 maskor återstår klipper man av tråden och drar den igenom dessa fyra.

Fäst trådarna! Klart!  Å så gör man den andra….

6 kommentarer:

njasch, jag KAN ju inte sticka. typiskt. när man kan gör så fina vantar du bjussar på här =)

Ooo vilka fina:)tackar för mönstret!

Eva sa...

Tack för beskrivningen ! dessa ska jag prova,riktigt kul med färggranna vantar.

Trevlig Licia!

Fina vantar och bra mönster!

Karin sa...

Tackar så väldans mycket för beskrivningen. Jag har en massa restgarner och har nu fått inspiratione till vad jag ska göra med dem.
Dina vantar är jättefina!

Anonym sa...

Det här mönstret verkar enkelt, kommer att testa det. ...Länge sen jag stickat vantar men nu fick jag inspiration!! Tack!!
/Pysseltanten