Höjanna*

6/26/2012 12:17:00 em jojo 2 Comments


Den kommer onekligen må bra av lite blockning, min sköna, gröna sjal. Men jag är lite trött på den just nu, så blockningen får vänta. Tröttheten kom av de sista, lååånga, varven. Men fram tills dess är det en enkel och rolig sjal att sticka, och det är mödan värt att piffa till den med en volang. Så här kommer mönstret:

Jag har använt ett tvåtrådigt, egenfärgat garn. Tror det var Järbos den här gången. Använde mig av rundstickor, strl 4. Arbetet stickas fram och tillbaka på stickorna.

Lägg upp 6 m. Sticka ett avigt varv och sätt en markör i mitten (alltså 3 maskor på var sida om markören). Sticka härefter slätstickning, räta maskor åt ena hållet (varv1), aviga maskor (varv2) tillbaka.

Ökningarna görs så här: 
varv 1: Sticka räta maskor fram till markören (börja 1 m före markören): 1 omslag, 2 rm (markören sitter mellan dessa 2 m), 1 omslag. Fortsätt sticka. I slutet av varvet, lägg upp 3 nya maskor.
varv 2: Sticka aviga maskor. (Jag vill gärna ha ett hålmönster i mitten så jag stickar inte omslagen vridna). I slutet av varvet, lägg upp 3 nya maskor.

Upprepa varv 1 och varv 2 tills du har 30 rader med "hål" i mitten. (Ni fattar va?) Då är det dags för volangkanten. Den görs över fyra varv.

1. * 1 rm, 1 omslag* Upprepa *-* varvet ut. 
2. Aviga maskor tillbaka, sticka omslagen vridna.
3. * 1 rm, 1 omslag* Upprepa *-* varvet ut. 
4. Aviga maskor tillbaka, sticka omslagen vridna.

Maska av alla galet många maskor. Klart! (Eller nästan klart, den vill nog som sagt blockas också).

*Höjanna är ett annat ord för slåtter, och jag tyckte sjalen var precis sådär grön som nyslaget gräs. Därav namnet. En annan färg på sjalen, i blockat tillstånd, kan du hitta här.2 kommentarer:

Sunna sa...

Tack för det mönstret ser jättefin ut

Lobben sa...

den ser jättehärlig ut.